Wednesday 15 October 2014

Info Pengurusan Pemakaanan: Sekadar Perkongsian

Rasanya info yang diperolehi daripada whatapps ni berguna untuk kita semua..memandangkan admin kekurangan idea, rasanya entry berbentuk sharing ni baik untuk kita juga. Kekadang perkara yang remeh temeh selalunya kita terlepas pandang.

๐Ÿ”ถSayuran yg dimakan mentah cth taugeh..daun kesum..daun serai wangi dll yg dibuat ulam...yakni tdk dimasak..perlu direndam dgn air garam terlebih dahulu utk mgelakkan drpd jgkitan virus e.coli

๐Ÿ”ถ Petua beli ayam segar
bli ayam pd waktu pagi krn bakteria pd ayam masih sedikit...kalo bli pd waktu t.hari..pastikan balik ke rumah terus cuci n masukkn ke dlm peti sejuk beku...sblm dimasak..ini utk matikn bakteria...masak ayam dgn sempurna...kalo x cukup masak..bakteria x mati n akn aktif semula bila mknn itu sejuk

๐Ÿ”ถ Panaskn mknn setelah sejuk..jgn mkn maknan yg telah sejuk selama lebih 4 jam...perlu dipanaskn smpai mendidih

๐Ÿ”ถ Elakkan letak senduk nasi dlm periuk kerana pemegang senduk mgkin ade bakteria dr peluh ditangan kita...

๐Ÿ”ถ Elakkan telur separuh masak sbb mngandungi bnyk bakteria yg boleh mnyebabkn demam panas dn kekejangan otak

๐Ÿ”ถ Pastikn telur dibasuh sblm digunakan

๐Ÿ”ถ Mknn sejuk beku spt nuget...ayam..daging burger perlu di goreng terus slps dkluarkn dr peti sejuk beku...jgn biar mknn berada pd suhu bilik..krn mngundang bakteria...pastikn goreng dlm mnyk yg betul2 panas

๐Ÿ”ถ Pastikan tukang masak bersih sms memasak sb 95% pnyakit brjgkit dlm rumah berpunca dr tukang masak....tu sb org berniaga kna amik suntikan vaksin...utk elak djgkiti pnyakit dan mnyebarkn kpd org lain

๐Ÿ”ถ Pastikn mknn n minumn dlm tin di basuh dahulu sblm digunakan utkelakkn kncing tikus

๐Ÿ”ถ Jika mkn dikedai..pastikan basuh or lap sudu yg nk dgunakan terlebih dahulu...jgn gnakan sabun tongkol yg disediakn kedai mkn...sebaiknya gunakan pencuci cecair or x salah kalo bw kemana2 pencuci tgn bersama kita..skrg bnyk pnyskit brjgkit brpunca dr mknn...

๐Ÿ”ถ Khasnya ayam golek..pastikn ayam tu panas...jgn bli kaloayam dh sejuk or yg dh siap potong...

๐Ÿ”ถ Pastikan papan pncincang ayam drpd plastik...kalo kayu jgn mkn sb serbuk kayu mgkin melekat pd ayam n daging yg dicincang

๐Ÿ”ถ Pastikn mknn yg dibugkus dgn polisterin perlu dilapikm dgn plastik utk elakkn pengaktif sel2 kanser yg terdpt pd polisterin

Adakah kita selalu mengamalkan perkara yang disebutkan diatas? Terus terang..kebanyakan info yang dikongsi merupakan perkara baru bagi admin...selamat membaca!


0 comments:

Post a Comment

Latar Belakang

Alamat:

  • Sekolah Kebangsaan Layon Nabawan,
  • Peti Surat 62,
  • 89957 Nabawan, Sabah.
  • Email: sklayon14@gmail.com

Misi:

Sekolah Kebangsaan Layon adalah salah satu daripada sekolah yang terletak di kawasan luar bandar Sabah di daerah Nabawan.

  • Membekalkan ilmu kepada kanak-kanak yang tinggal di kawasan berhampiran agar masa depan mereka lebih cerah.
  • Menjadi sekolah terbaik untuk kategori kawasan sekolah luar bandar menjelang tahun 2020

Visi:

  • Para pelajar berjaya menemui cahaya baru dan berjaya hidup mereka
  • Ilmu yang kami curahkan dapat membantu para elajar mencapai cita-cita mereka