Pernahkah anda melihat menu diatas?ambil masa 10 saat untuk meneka apakah asas resepi masakan dalam gambar tersebut. Rasa-rasanya menu ini merupakan menu yang jarang ataupun tidak ada dalam list tukang masak atau Chef profesional. Masakan ini dicipta secara tidak sengaja.
Untuk pengetahuan semua, menu terbaru ini dinamakan Ikan Masin Goreng Masak Sos. Cikgu William Unsik merupakan chef yang baharu saja melakar nama di persada seni memasak, berasal dari Daerah Ranau dengan tidak sengaja mencipta menu ini disebabkan kelaparan yang teramat sangat. Pada mulanya beliau ingin memasak ikan masin kering masak sos tiram. Memandangkan ketulenan dan tarikh luput Sos Tiram Cap Ayam yang ada dalam simpanan diragui, maka beliau membuang sos tiram tadi dan menggunakan Sos Cili sebagai bahan campuran utama.
Setelah menikmati menu tersebut, maka dapat disimpulkan menu ini memang sesuai untuk diperkenalkan ke persada antarabangsa. Maka dengan rendah diri, saya ingin berkongsi resepi menu Ikan Masin Masak Sos kepada semua pembaca.
Bahan Asas:
1. 2 ekor Ikan Masin
2. 2-3 Ulas Bawang Merah
3. 2-3 Ulas Bawang Putih
4. Setengah Cawan Sos Cili
5. 2 Sudu Asam Jawa
Cara Memasaknya:
1. Goreng Ikan Masin hingga garing, keluarkan dari periuk.
2. Goreng Bawang Putih dan Merah hingga garing.
3. Masukkan Air Asam Jawa
4. Masukkan Sos Cili dan tambahkan garam secukup rasa
5. Masukkan Ikan Masin yang telah digoreng tadi dan gaul bersama tumisan sos.
6. Hidangkan.
0 comments:
Post a Comment